Nikkelallergie

Allergisch voor nikkel

Indien je vermoed dat je allergisch bent voor nikkel (sulfiet) is het verstandig om een afspraak te maken met een huisarts. Als deze denkt dat het inderdaad om een nikkelallergie gaat dan kan hij of zij een verwijzing schrijven voor een dermatoloog (huidarts). Een dermatoloog kan verschillende testjes doen om te kijken of je daadwerkelijk allergisch voor nikkel bent.

Wanneer je allergisch voor nikkel bent is het van groot belang dat je contact met nikkel, en nikkelhoudende materialen, zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Wat is nikkel?

Nikkel is een metaal dat in de natuur voorkomt. Op plekken waar veel nikkel in de grond voorkomt wordt door middel van mijnbouw de nikkel ontrokken aan de aarde.
Nikkel wordt met name gebruikt in de (edel)metaalindustrie om staal en andere (edel)metalen sterker te maken. Daarnaast dient het om (edel)metalen te beschermen en om er een mooie glans laag op te krijgen.

Waar komt nikkel in voor?

Nikkel komt in kleine hoeveelheden bijna overal in voor. Toch hebben mensen met een nikkelallergie hier geen last van. Waar ze wel last van hebben zijn de producten waarin een grotere hoeveelheid nikkel inzit. Bijvoorbeeld sommige (edel)metalen sieraden, sommige munten, gereedschappen, scharen, knopen etc.

Bij edelmetalen bepaald de zuiverheid de hoeveelheid nikkel die er in voor komt. Hoe zuiverder het edelmetaal is des te minder nikkel er in voor komt. Uit hoog gehalte gouden of zilveren sieraden komt meestal geen nikkel vrij.

Hoe herken je een nikkelallergie?

Een allergie door nikkel herken je door rode jeukende uitslag (eczeem) op plaatsen waar contact is geweest met nikkel-bevattende voorwerpen.
Soms vormen zich ook blaasjes op de huid en kan de aangedane huid gaan schilferen. Meestal vind een contact allergie plaats bij goedkopere sieraden, deze zijn met goedkope materialen gemaakt en daardoor niet zuiver en vrij van nikkel.

Handgemaakte sieraden, edelstenen, dames en heren

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)