Mala Ketting

Hoe gebruik je een Mala voor meditatie

Een mala is een streng kralen die gebruikt wordt voor een gebed. De mala’s zijn gemaakt op het principe van het heilige getal 108. Dus hebben mala’s of 108 kralen of een deel van dat aantal 54 of 27 kralen. Ze zijn meestal geregen op zijdedraad met knopen tussen elke kraal om een gelijke ruimte tussen elke kraal te behouden. De grootse kraal is de Sumeru of Guru kraal waar vaak een kwastje aan hangt. Het kwastje wordt beschouwd als het symbool van de duizenden lotus bloemblaadjes.

Hoe hou je de mala vast

Houdt de mala in de hand waarin het het meest comfortabel voelt. Als je een speciaal doel hebt met de mantra, dan kan je op traditionele wijze de rechter hand gebruiken voor het projecteren van energie en de linkerhand voor het ontvangen van energie.

De mala rust op de ringvinger of middelvinger en gebruik je de duim om de mala door te schuiven nadat je de mantra voorgedragen of opgezegd hebt. Je begint met de eerste kraal naast de Guru kraal. Ben je alle kralen langs gegaan stop dan zodra je de Guru of Sumeru kraal voelt. Wil je opnieuw de mantra voordragen of opzeggen, draai de mala dan een halve slag om zodat de laatste kraal weer de eerste kraal is. Ga nooit over de Sumeru kraal heen. 

Bewaren van de mala

Bij regelmatig gebruik wordt de mala een heilig geladen relikwie. Behandel de mala met respect en laat het niet op de grond vallen. Maak elke beweging doelgericht, vol aandacht en met overgave.

Je kunt de mala op een speciale plek bewaren zoals in een katoenenzakje of een doosje, maar je kunt de mala ook aan de muur hangen waar je mediteert. Traditioneel gezien wordt de mala die echt gebruikt wordt voor het mediteren niet om de pols of hals gedragen, maar gewoon in je zak zodat je het gedurende de dag kunt gebruiken.

Bedenk dat mediteren met een mala in het begin niet eenvoudig is. Maar al doende leert men, dus na wat oefening gaat het al snel een stuk beter. Wees dus niet te streng voor jezelf in het begin. Het belangrijkste is de discipline om het mediteren op een regelmatige basis te doen en dat het met oprechte intentie en toewijding gebeurt.

Je kunt het ook dragen als eye catcher/accessoire want het is een prachtig sieraad.